Oca-2017
Kefken’de yeme içme kültürü nasıldır?
Kefken’de yeme içme kültürü nasıldır?
Kefken, Karadeniz tatil köylerinin içinde balıkçılığın en yoğun yapıldığı yerlerin başında gelir. Yerel halkın yarısından çoğu geçimini balıkçılıktan sağlar. Yapılan bu balıkçılık faaliyetleri yörenin yeme içme kültürünü şekillendirmiştir. İnsanlar balık yemekten ciddi keyf alırlar. Misafirlerine balık ikramı yörenin olmazsa olmazıdır.
Yıl boyu balıkçılık faaliyetleri devam eder. 1 Mayıs 1 Eylül tarihleri arasında balık avı yasağı nedeniyle büyük tekneler avlanamaz. Sandal ( küçük balıkçı teknesi ) avlanmaya devam ederler. Akşam denize serdikleri ağlar sabah gündoğumu ile toplanarak avlanılır. Yani 12 ay boyunca taze balık Kefken Limanı’nda sevenleri ile buluşur.
Daha eski yıllarda Kefken balık lokantalarının sık görüldüğü bir yerdi. Değişen mutfak kültürü ve yeme içme alışkanlıkları zamanla balık lokantalarının kapanmasına yol açtı. Fakat son yıllarda artan sağlıklı yaşam trendi balığa olan ilgiyi daha çok artırdı. Bu durum lokantaların tekrar faliyete girmesine yol açtı. Şimdilik bir tane balık lokantası Kefken’de mevcut. Yakın zamanlarda sayılarının artacağını düşünüyoruz.
Kefken denizinden çıkan balıklar arsında kalkan, lüfer, palamut, torik, barbun, tekir, mezgit, istavrit, tirsi, sarıkanat, çinekop, gümüş, kefal, hamsi, levrek, minekop, kırlangıç balığı, dil balığı, pisi balığı, iskorpit, eşkina gibi balıkları sayabiliriz. Deniz ekosunda ticari balıkçılığın dışında vatoz, camgöz (zararsız ve saldırgan olmayan minik köpekbalığı ), irina ( vatozgilerden ), kayabalığı, lapin gibi türlerde yer almaktadır.
Aylara göre hangi balık yenir!
Aralık-Ocak-Şubat: Mezgit, İstavrit, Kalkan, Tekir, Barbun, Hamsi
Mart-Nisan-Mayıs: Kalkan,İstavrit, Tekir, Kırlangıç, Barbun
Haziran-Temmuz-Ağustos : Eşkina, Levrek, Mezgit, İstavrit, İzmarit, Kefal, Gümüş
Eylül-Ekim-Kasım: Palamut, Lüfer ,Torik, Barbun, Kalkan
Kefken’e yolu düşenler yeme-içme konusunda balık tercihinde ısrarcı olsunlar. Kefken Limanı İstanbul gibi bir metropolün balık yükünü çeken en büyük limandır. Kefken balığı denildiğinde İstanbul’da ciddi bir ünü vardır. Kefken’de satın alacağınız yada yiyeceğiniz balık daima tazedir. Aksi düşünülemez .
Kefken’de yeme-içme konusunda balık yemekleri harici bilindik bir yemeği yoktur. Ortak kültür yemekleri her lokanta ve evde pişer. Sahillerde lokantalardan çok fastfood yemekler sunulmaktadır. Kefken yolu üzerinde gözleme, mısır yiyebileceğiniz köy pazarları bir başka yeme içme alternatifidir.
Kefken seyahatini balık yemeden sonlandırmak düşünülemez. Kefken demek balık demektir.
İsmail Atalar
Fotoğrafçı &İçerik Yazarı
Bu yazı yorumu