Tem-2015
KEFKEN ADASINI KEŞFEDİN !
KEFKEN ADASINI KEŞFEDİN !
Kefken’e yolunuz düşerse Kefken Adası’nı keşfetmelisiniz. Asya kıtasının 159 ncu büyük adası olan ada Cebeci plajına yarım deniz mili mesefede. Tarih boyunca Cenevizliler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar’a evsahipliği yapmış olan adada tarihi kalıntılar dikkat çekmektedir.
Kefken Adası’na en yakın nokta Cebeci. Kumsalın sağ yanında bir balıkçı tekne ile adaya çıkmanız mümkün. Kefken Limanından bir tekne kiralayarak da adaya ulaşmak mümkündür. Ada üstünde hatır sayılır bir liman bulunmaktadır. Deniz şartlarının zorlaştığı durumlarda orta ölçekli gemilerin dahi sığınak noktası olan bir liman. Liman içinden adaya ulaştığınızda adanın kuzeydoğu kısmında çok güzel mini bir plaj bulunmakta. Plajı geçip ada etrafını dolaşmaya başladığınızda tarihi kalıntıların başladığını göreceksiniz. Özellikle Ceneviz ve Roma sur mimarisi dimdik ayakta. Ada yaklaşık 45 dönüm civarında. Ada çevresini turlamak için 2 saat gibi bir süreye ihtiyacınız var.
Kefken Adası birinci derece sit alanı vasfında. Ada üstünde Kıyı Emineyetine ait yerleşke bulunmaktadır. Birkaç gözlem ve radar binası büyük bir deniz feneri ve limana bağlı hücum bot ile denizde sorun yaşayan denizcilere hizmet vermekte.
Ada üstünde uzun yıllar önce birçok aile yaşamaktaymış. Ada içine doğru giden patika yolları takip ederek bu kalıntılara raslayabilirsiniz. Kefken Adasının en eski fenercilerinden fenerci Osman’ında evi ada üstündedir. Ada üstünde yaşam mücadelesi veren Mustafa abi fenerci Osmanın varisi. İki ikiz oğlu ve hanımı ile adanın kuzeyinde çok şirin bir evde yaşmaktalar. Geçimini balıkçılıkla sağlayan bu aile çok misafirperver ve ada hakkında ciddi bilgiye sahipler. Gittiğinizde muhakkak uğrayın bir çay içme fırsatınız olacaktır.
Kefken Adası’nın bitki örtüsü defne ağaçlarının hakimiyetinde. Bölgenin en büyük defneleri burada, taze yapraklarından şifa için toplayıp kurutabilirsiniz. Ada hakkında anlatılan epey hikaye var ama en ilginç olanı 40 su kuyusu olduğu ve bu kuyuların 39 tanesi tespit edilmiş 40 ncı kuyuda büyük define söylentileri tüm denizcilerin dilinde.
Ada etrafında denize girmek biraz tecrübe gerektirmekte. Oldukça akıntılı bir denize sahip olan Kefken Adası taze balıkların en güzellerine sahip. Nisanda kalkan, Mayıs’ta barbun ve istavrit, Eylül-Kasım arasında palamut, torik ve lüfer, tüm sene levrek, kefkal ,eşkina gibi ender bulunan türler adanın gizemli sularında balıkçıların ağlarını şenlendirmekte. Her mevsim balık bulmak mümkün. Ada balığı almak için sabah erken saatlerde Cebeci sahilindeki barınağa uğramalısınız.
Ada seyahati tur organizasyonalarına açık değil. Bireysel turlar mümkün olsa da sit alanı olması sebebiyle dikkatli olmak gerekiyor. Liman içi dalış yapmak yasak. Mendirek üstünden olta balıkçılığı yapabilirisiniz.
Göçmen kuşların geçiş alanı üzerinde bulunan Kefken Adası iyi bir kuş gözlem alanıdır. Ayrıca ada üstünde kanatlı hayvan dışında başka canlı barınmamktadır. Kediler istisna. Ada üstünde ateş yakmanız mümkün değil ama mangalsız piknik yapabilceğiniz güzel defne gölgelikleri mevcuttur. Kefken yada Cebeci halkından adaya ulaşım hakkında yardım alabilirsiniz.
Kefken Adası serüveni bu yıl tatil planınızın içinde muhakkak olsun. Güzel fotoğraflar elde deceğiniz bir tur olacak.
Bu yazı yorumu